Deze zes Android functies mag je niet missen

Heb je een Samsung Galaxy of een ander Android toestel en denk je dat je niet het maximale uit je apparaat haalt? Android zit boordevol innovatieve features en opties, maar helaas zijn deze niet altijd even bekend bij het grote publiek. In dit artikel introduceren we je aan zes Android functies die je niet mag missen.

Als je een iPhone gebruiker bent, neem dan een kijkje bij “5 verbluffende iPhone functies”.

Stel app-specifieke talen in

Spreek je meerdere talen of gebruik je bepaalde apps liever in het Engels (of een andere taal)? Vanaf Android 13 is het mogelijk om de taal per app in te stellen. Als je de taal van een bepaalde app wijzigt, blijven de rest van je apps in de standaard telefoontaal. Volg deze stappen om dit in te stellen:

 • Open ‘Instellingen’;
 • Ga naar ‘Talen van app’;
 • Selecteer de app waarvan je de taal wilt wijzigen;
 • Kies je gewenste taal en je bent klaar!

Gebruik je telefoon makkelijker met één hand

Is het scherm van je Samsung Galaxy telefoon te groot om met één hand te gebruiken? Verklein het scherm voor een handigere bediening. Dit is hoe je het doet:

 • Navigeer naar ‘Instellingen’;
 • Klik op ‘Geavanceerde functies’;
 • Schakel ‘Bediening met één hand’ in;
 • Kies voor activering via een gebaar of een knop;
 • Gebruik de knop of maak een veegbeweging om de functie ‘Bediening met één hand’ te gebruiken. Voor een betere ervaring, download de Samsung app ‘One Hand Operation’, waarmee je voor elke veegbeweging een specifieke actie kunt instellen, afhankelijk van of je links- of rechtshandig bent.

Bestuur je camera met je stem

Heb je wel eens gemerkt dat je je in de vreemdste houdingen wringt om een selfie te maken? Met stembediening is dit niet meer nodig. Je kunt je camera nu met je stem besturen. Volg deze stappen om deze functie in te schakelen:

 • Ga naar de instellingen van je camera-app;
 • Kies ‘Opname methoden’;
 • Zet spraakopdrachten aan;
 • Gebruik commando’s als ‘cheese’, ‘record video’, ‘capture’ of ‘shoot’ om een foto of video te maken.

Haal meer uit je aan/uit-knop

De aan/uit-knop van je Samsung Galaxy of Android apparaat heeft meer functies dan je denkt. Naast het aan- en uitzetten van je toestel en het activeren van de slaapstand, kun je via de geavanceerde instellingen de knop voor diverse andere functies gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Bixby activeren met een lange druk, of je kunt de knop instellen om een specifieke app te openen of snel de camera te starten met een dubbele klik.

Maak professionele foto’s

De camera’s van Android telefoons worden steeds beter en kunnen nu concurreren met professionele camera’s. Om het meeste uit je camera te halen en je foto’s te verbeteren, kun je verborgen opties zoals de professionele modus gebruiken. Een probleem dat vaak voorkomt bij het bewerken van smartphone foto’s op een computer is kwaliteitsverlies, wat komt doordat foto’s standaard als jpeg worden opgeslagen. Gebruik in plaats daarvan raw om optimaal gebruik te maken van de grote camerasensor en meer details te behouden. Hierdoor worden je foto’s wel zwaarder en kun je er minder opslaan op je telefoon. Om dit in te stellen:

 • Open de camera-app en ga naar instellingen;
 • Kies ‘Geavanceerde foto-opties’;
 • Selecteer ‘Foto-indeling Prof-stand’ en kies voor RAW-indeling. Als je foto’s in zowel RAW als JPEG formaat wilt opslaan, kies dan ‘RAW-en JPEG-indelingen’.

OneUI 5.1 functies

Met OneUI 5.1 op je Samsung Galaxy kun je objecten uit foto’s knippen en ze elders plakken. Dit proces is verrassend simpel:

 • Open een foto;
 • Selecteer het object dat je wilt uitsnijden en houd je vinger erop;
 • Na een korte animatie weet je dat het gelukt is en kun je de foto opslaan of delen.

Ook interessant …

Wat is NFC en hoe gebruik ik het op mijn telefoon?

Wat is NFC en hoe gebruik ik het op mijn telefoon?

NFC, een begrip dat de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen, vertegenwoordigt een technologische ontwikkeling die steeds breder wordt toegepast. Niettemin heeft NFC in Nederland nog niet dezelfde mate van omarming gevonden als in Azië en...

Ontdek de beste AI-apps

Ontdek de beste AI-apps

De kracht van kunstmatige intelligentie (AI) Wat vroeger enkel kon met menselijke intelligentie, wordt nu moeiteloos gedaan door AI. Denk aan spraakassistenten zoals die op je telefoon, apps die muziek herkennen zoals Shazam, of zelfs...

5 verbluffende iPhone functies

5 verbluffende iPhone functies

Gebruik je dagelijks jouw iPhone? Deze geheime functies kende je wellicht nog niet! Achtergronden uit foto’s wissen iOS 16 stelt je in staat om gemakkelijk ongewilde achtergronden uit foto’s weg te halen, zonder de noodzaak van extra apps: Start:...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest