E-waste van miljoenen Apple lightning kabels in 2026

E-waste van miljoenen Apple lightning kabels in 2026
20-09-2023

Recent onderzoek toont aan dat 3,6 miljoen huishoudens in Nederland één of meerdere Apple Lightning-kabels in huis hebben.

Veranderingen met de komst van de iPhone 15

Hoewel de Apple Lightning-kabels nu nog veel gebruikt worden, gaat dit veranderen door de lancering van de Apple iPhone 15. Dit toestel schakelt over op USB-C in plaats van de Lightning-connector, een besluit dat voortkomt uit een EU-aanbeveling om USB-C als standaard oplaadkabel te hanteren.

Uitdagingen rondom e-waste in 2026

Met de gemiddelde levensduur van een Apple iPhone in Nederland op circa 3 jaar, lopen we het risico dat miljoenen Lightning-kabels tegen 2026 als e-waste worden beschouwd. Onjuiste afvoer van deze kabels kan leiden tot milieuschade door materialen als plastic, zink en koper. Eerder onderzoek wijst uit dat een Nederlands huishouden gemiddeld zo’n 7,8 oplaadkabels heeft, waarvan de meeste Lightning-kabels zijn.

Oplossingen voor vermindering van e-waste

Het informeren van gebruikers over de juiste afvoer van kabels is van groot belang. Inleveren bij milieustraten is een goede optie, en ook winkeliers en refurbishers kunnen hierin een belangrijke rol vervullen. Een mogelijke maatregel is om consumenten te verplichten hun oude Lightning-kabel in te leveren bij de aanschaf van een nieuw toestel.

Door samen te werken kunnen we e-waste terugdringen en streven naar een duurzame toekomst waarin USB-C de nieuwe standaard oplaadkabel wordt.

Ook interessant …

Wat is NFC en hoe gebruik ik het op mijn telefoon?

Wat is NFC en hoe gebruik ik het op mijn telefoon?

NFC, een begrip dat de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen, vertegenwoordigt een technologische ontwikkeling die steeds breder wordt toegepast. Niettemin heeft NFC in Nederland nog niet dezelfde mate van omarming gevonden als in Azië en...

Deze zes Android functies mag je niet missen

Deze zes Android functies mag je niet missen

Heb je een Samsung Galaxy of een ander Android toestel en denk je dat je niet het maximale uit je apparaat haalt? Android zit boordevol innovatieve features en opties, maar helaas zijn deze niet altijd even bekend bij het grote publiek. In dit...

Ontdek de beste AI-apps

Ontdek de beste AI-apps

De kracht van kunstmatige intelligentie (AI) Wat vroeger enkel kon met menselijke intelligentie, wordt nu moeiteloos gedaan door AI. Denk aan spraakassistenten zoals die op je telefoon, apps die muziek herkennen zoals Shazam, of zelfs...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest